De sa till mig “bror du är duktig, men ingen i orten blir fotbollsspelare”
Sport

De sa till mig “bror du är duktig, men ingen i orten blir fotbollsspelare”

KRÖNIKA. Piero Renteria har spelat fotboll hela sitt liv och många gånger fått höra att man bara kan bli proffs om man har pengar och kontakter. Vad behöver förändras för att fler ska få möjligheten att följa sin dröm?

Jag och mina vänner brukar ofta dra ut och spela fotboll. En gång när vi spelade kom det några grabbar som är lite äldre än oss. Det var talangfulla spelare, riktigt bra spelare. De såg oss spela och frågade om vi ville spela match mot dem. Om vi vann skulle priset vara en hundralapp till var och en av oss, så det var inte så mycket att tänka på.

Vi förlorade matchen, de hade ett bra tempo och var skickliga trots att de hade slutat spela för ett bra tag sen. Efteråt berättade de för oss om deras situation och varför de slutade med fotboll. Det var för dyrt och deras föräldrar kunde inte betala, vilket inte gav dom något annat val än att sluta. De sa till mig “bror du är duktig, men ingen i orten blir fotbollsspelare” vilket lämnade mig fundersam, jag började tveka på om jag kunde nå min dröm eller inte. Allt fler i förorterna sa exakt samma sak. De sa att jag bara skulle kunna bli proffs om mina föräldrar kunde betala mycket och om jag har kontakter. Annars var det att fokusera på något annat.

Jag är fotbollsintresserad och har spelat fotboll nästan hela mitt liv. Jag har många vänner som spelar fotboll och har även många som slutat. Deras föräldrar har inte kunnat betala det som krävs för att spela i de stora klubbarna som AIK, Djurgården och Hammarby.

Är det ens ekonomiska situation som ska avgöra om man kan uppnå sin dröm eller inte?

Många av oss i förorterna har mål och drömmar som vi vill uppnå, men som av olika anledningar inte går. Många, inklusive jag, har en stor familj och självklart är det inte bara jag som älskar att spela fotboll, mina bröder gillar det också. Jag spelar inte fotboll just nu, men min lillebror gör det. Vår pappa betalar 10 000 kronor per år för att han ska kunna spela i Djurgården. Om jag och min storebror också skulle spela i Djurgården hade det blivit en kostnad på 30 000 kronor. Det är inte bara jag som är i den här situationen, många begåvade och talangfulla spelare har lämnat fotbollen på grund av detta.

Borde det kosta så mycket för att spela för en sån klubb? Skulle man inte kunna sänka avgifterna? Att spela i stora klubbar garanterar inte en plats i elitfotbollen men det kan öka dina chanser att bli sedd, då scouter oftast kollar på stora klubbar och scoutar spelare därifrån. Inte från nån liten klubb från förorten.

Något man kan tänka på är att alla inte har möjlighet att betala för att spela i stora klubbar eller satsa i akademi. Det borde kanske finnas någon som kan stå för en del av kostnaden, som till exempel klubben eller kommunen. Många tårar, många som tappar hopp och folk som helt enkelt ger upp är resultatet av de höga kostnaderna som stora klubbar kräver för att vara en del av dom. Jag känner att något måste göras för att andra inte ska uppleva och känna samma sak som många av oss har känt. Det skulle hjälpa framtidens ungdomar och oss att för att fortsätta jaga vår dröm.

Texten publicerades för första gången i tidningen Shoo sommaren 2022. 

Piero Renteria
Piero Renteria

Relaterade produktioner

Ja, vi gråter också, men inte med er

KRÖNIKA. Den 19 november är det Internationella mansdagen. Ofta pratar man om det kan vara svårt för killar att prata om sina känslor och att gråta. Men stämmer det att det är så? Vilgot Ahlborg berättar om när han grät sist och varför han inte gör det med alla.

Hur ser fotbollen ut för tjejer i Botkyrka?

Tullinge TP är en av Botkyrkas få fotbollsföreningar med tjejlag. Trots att intresset och förutsättningarna ständigt ökar, finns det fortfarande bara ett fåtal klubbar som har tjejlag i Botkyrka. Spelarna i Tullinge TP Damjuniorer vill se en ökning av satsandet på damfotbollen i kommunen.

Danials resa från knock-out till starkast i ringen

KRÖNIKA. Unga korrespondenten Danial Arshad berättar om sin väg från att inte se någon mening med livet, till att bli en framgångsrik boxare och entreprenör som nu vill hjälpa andra.

Skidåkaren Elina, 20, startar eget företag: ”Jag vill finansiera min egen elitsatsning”

En av Järpens längdstjärnor intog i juni entreprenörskapslägret för de 100 främsta unga entreprenörerna i Sverige. Med ett ben i varje båt hoppas Elina Franzén kunna kombinera sina talanger. – Jag vill finansiera min egen elitsatsning, säger Elina Franzén.

Paniz Yousefi: “Parabadminton ska spelas med glädje och på blodigt allvar”

Paniz Yousefi, 25, vill att personer med fysiska och kognitiva funktionsvariationer ska kunna idrotta och nå sin fulla potential. Som grundare till projektet Parallell Play bidrar hon till att göra idrottsvärlden till en mer inkluderande plats.

Så fann Nora Khalil sin röst
Kultur

Så fann Nora Khalil sin röst


INTERVJU. Botkyrkaförfattaren Nora Khalil gör succé Sverige över med sina böcker och föreläsningar. Minna Lövkvist och Tindra Lenngren träffar Nora för att få veta hur hon fann sin röst. Texten publicerades
Kultur
Visa nyheter
Ska könet få avgöra en människas liv?
Samhälle

Ska könet få avgöra en människas liv?


KRÖNIKA. Vad är jämställdhet och hur långt har vi egentligen kommit? Problemen med jämställdhet finns ju i alla åldrar och kulturer och därför måste vi tillsammans lösa dem, skriver Hallelujah
Samhälle
Visa nyheter
Arbetsliv

"Var realistisk", säger de


KRÖNIKA. Föräldrar har ofta stor makt över sina barns framtid. Men ibland inser de inte hur stor påverkan de har. Hur många drömmar de kan förstöra med bara några ord.
Arbetsliv
Visa nyheter