Så förhindrar vi att unga går med i gäng, enligt ungdomspolitikerna
DEL 1 AV 3. Några av de viktigaste samhällsfrågorna för unga är brottsbekämpning, jämställdhet och klimat. I en serie på tre delar har korrespondenten Laura ställt samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund mot väggen: Vad är er plan? Först ut är frågan om brottsbekämpning.
Ingen kan ha undgått hur media rapporterat om skjutningar bland gängkriminella och att allt fler unga går med i gängen. I augusti var det en 15-åring med gängkriminella kopplingar som sköt inne på en galleria i Malmö.
Hur ska er politik förhindra att unga hamnar i gängkriminalitet?
Rebecka Forsberg (Språkrör för Grön Ungdom):
– Jag anser att svensk media och svensk politik har duckat med att tala om klass kring frågan. Det finns vissa partier som bara vill prata om invandring, men som använder rasistiska tankemodeller för att förklara varför brottsligheten ökar. Men vi ser ju att klyftorna har ökat i trettio års tid. Det handlar om ekonomiska skillnader och fattigdom. Segregering skapas med hur vi bygger våra städer. Vi behöver en bättre bostadspolitik.
Tobias Andersson (Riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och ordförande för Ungsvenskarna):
– Det vi ser som direkt avgörande är hur myndigheter kommunicerar bäst med varandra och delar information. Exempelvis att en unge är bråkig i skolan och anmäls till socialen, men socialen agerar inte. Polisen känner därmed inte till att det finns en orosanmälan mot personen. Där måste det bli bättre samverkan mellan olika myndigheter så att de gemensamt kan jobba förebyggande.
– Det måste även finnas en konsekvens tidigare att ens handling är fel. Vi vill minska straffbarhetsåldern som idag är från när man har fyllt 15 år. Vi vill avskaffa en del av ungdomsrabatten och på alla sätt agera mot ungdomen att man har gjort fel innan det är försent.
Nike Örbrink (Ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund):
– I det förebyggande arbetet så måste skolan finnas där, som möter de här eleverna till vardags, men också en stark socialtjänst. Jag har träffat rektorer som berättat att de kan se elever som är i risk att hamna i de här miljöerna redan i ung ålder. Därmed så behövs det en socialtjänst som fångar upp dem i ung ålder. Det handlar också om mer stöd till föräldrar som till exempel föräldrastödsprogram. Att hjälpa familjer att vara den sunda kraft som säkra familjer kan vara.
Valeria Linusson (Vice ordförande för Ung Vänster):
– Det man ser som forskarna är överens om för att bryta kriminaliteten är de förebyggande åtgärderna. Se till att det finns fritidsgårdar. Bekämpa fattigdom och social utsatthet genom olika åtgärder som att avskaffa arbetslösheten och gör satsningar på utbyggnad av gratis kollektivtrafik, bostäder åt alla och en fungerande välfärd.
“Samhället har felat de här människorna genom att inte tidigt ställa krav” – Alec Sintorn, (L)
Katarina Memetovic (Förbundsstyrelseledamot för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund):
– Det handlar om att se till att bryta de gängkriminella här och nu. Vi måste bryta nyrekryteringen, men också se till att de som har blivit dömda inte hamnar på ruta ett igen. Att de istället hamnar i utbildning och får ett arbete. Det är långsiktiga förslag som kommer att lösa problemen. Det är det vi vill fokusera på här och nu.
Réka Tolnai (Förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund):
– Det jag skulle vilja lansera är ett omfattande kraftpaket för att komma åt gängkriminaliteten. Då pratar inte jag om att låsa in femtonåringar i fängelset, utan att satsa på socialtjänsten runt om i kommunerna, så att man faktiskt kan få fånga upp de här barnen. Att se till att skolan fungerar runt omkring i miljonprogrammet så att inget barn tappas bort, för vi märker att om någon inte klarar av att gå ut grundskolan så kommer de hamna i gängen. Se även till att sommarjobb finns, så att ungdomar kan förstå att man kan tjäna pengar lagligt.
Alec Sintorn (Distriktsordförande för Liberalernas ungdomsförbund Väst):
– Där är svaret skolan. Vi behöver satsa mer på ekonomiska resurser och bättre lärare inom skolan. Problemet är att alltför många människor som blir gängkriminella och hamnar i de här miljöerna inte har någon annan utväg. Det är för att skolan har misslyckats. Samhället har felat de här människorna genom att inte tidigt ställa krav och förhållningsregler, som gör att de blir laglydiga medborgare.
Hannah Björnerhag (Distriktsordförande för Moderaternas ungdomsförbund Väst):
– Det finns så många unga i Sverige idag som inte ser sina föräldrar gå till jobbet och helt enkelt inte har en förebild i sina liv. Om man istället integrerar alla människor och unga får se sina föräldrar gå till jobbet, kommer det ge unga en större framtidstro. Att de unga går till skolan och går ut med fullständiga betyg är viktigt, så att de inte känner sig misslyckade. För om man känner sig misslyckad kommer man inte vilja vara en del av samhället.
– Vi vill ta bort åldersrabatten helt och hållet, istället för de förmildrande straff som man får om man är under 21 år. Vi vill även göra det kriminellt att vara med i ett kriminellt nätverk samt hårdare straff om man begår brottsliga handlingar i ett kriminellt nätverk. Om man sitter inne bakom lås och galler, kan man inte göra något ute i samhället.
Unga och brottslighet
- Över 1200 gängkriminella är under 18 år, vilket totalt motsvarar 15 procent av alla gängkriminella i Sverige, enligt en kartläggning som polisen har gjort.
- Kommuners socialtjänster har vittnat om att individer så unga som nio eller tio år dras in i gängkriminalitet.
- Enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) statistik är det framförallt unga män mellan 15-20 år som är misstänkta för brott samt lagförda för brott.
- Det vanligaste brottet som unga är misstänka för är narkotikabrott, enligt statistik från Brå. Därefter är det kategorierna brott mot person och stöldbrott.